در دوران بارداری سردردها به دلیل تغییرات و نوسانات هورمونی رخ می دهند. امکان دارد سردرد در هفته های اول بارداری شدیدتر باشد و اغلب در شش ماهه آخر کم می شود یا کاملا از بین می رود. این سردردها باعث ایجاد آسیب به جنین نمی شود، اما می تواند برای شما ایجاد ناراحتی کند.
فهرست مطالب این صفحه
انواع سردرد
محرک های زیادی باعث ایجاد سردرد در دوران بارداری می شوند. اغلب سردردها در این دوران سردردهای اصلی یا اولیه هستند یعنی به خودی خود اتفاق می افتند و نشانه یا علامت اختلال در بارداری به حساب نمی آیند. حتی خانم هایی که قبل سردردهای زیادی را تجربه نکرده اند ممکن است در دوران بارداری دچار سردرد شوند. بیشتر سردردهای بارداری از نوع سردردهای اصلی هستند، یعنی دلیل خاصی ندارند و نباید نگران آنها باشیم.
سردردهای اصلی و اولیه عبارتند از:
سردرهای تنشی یا استرسی: این سردرد از شایع ترین نوع سردردها می باشد که همراه با سفتی عضلانی و درد خفیف تا متوسط می باشد و می تواند ساعتها در پشت گردن و سر تداوم داشته باشد. اغلب مردم این سردردها را اینگونه تعریف می کنند که انگار باند محکمی اطراف سرشان بسته شده است. این نوع سردرد با اختلالات عصبی و تهوع همراه نیست و معمولا با ماساژ، استراحت، داروهای ضدالتهابی و آرام بخش های ضعیف خوب می شوند.
سردردهای کلاستر یا خوشه ای: این نوع سردرد جزء نوع های نادر از سردرد می باشد و تقریبا در 3/0% از بارداری ها رخ می دهد. سردردهای خوشه ای باعث به وجود آمدن درد شدید ضربات به یک طرف سر و اطراف چشم می شوند و 15 الی 180 دقیقه به همراه علائم بی قراری به طول می انجامد. درمان این نوع سردرد در مرحله حاد شامل اکسیژن 100% و تجویز داروی سوماتریپتان است.
سردردهای میگرنی : شیوع میگرن در 3 ماهه اول بارداری حدود 22 درصد است و اغلب آنها در دوران حاملگی بهبود می یابند. برخی از اوقات اولین بار میگرن “اورا” در دوران باردری ظاهر می شود. اورا نوعی اختلال گذرای دیداری، حسی یا حرکتی می باشد که نشان دهنده شروع سردرد است.
علت ایجاد سردردهای ثانویه چیست؟
به دلیل اینکه علل ثانویه تخصصی می باشد و در این بحث نمی گنجد، به طور مختصر و مفید به این علل اشاره ای گذرا می کنیم:
سکته مغزی (خونریزی یا اسکمی)، پره اکلامپسی (مسمومیت حاملگی)، ترومبوز وریدی مغز، مننژیت یا آپولکسی هیپوفیز (آنفارکتوس)، فشار خون داخل جمجمه خوش خیم (ایدیوپاتیک)، شکاف شریانی، تومور هیپوفیز، کوریوکارسینوما ( نوعی سرطان در زنان باردار)، سندروم انسفالوپاتی برگشت پذیر خلفی، سندروم انقباض عروق مغزی برگشت پذیر و ….
سردردهای مسمومیت بارداری یا پره اکلامپسی
این سردردها خطرناک هستند و در سه ماهه دوم و به خصوص در سه ماهه سوم و هفته های آخر بارداری مشاهده می شوند. مسمومیت بارداری و فشار خون بالا از تهدید های جدی برای خانم های باردار به حساب می آیند و از مهم ترین علل مرگ و میر خانم های باردار می باشند.
کاهش قند خون یا هایپر گلایسمی
به دلیل بارداری، خانم های باردار مجاز به استفاده از دارو نیستند و تنها داروئی که خانم های باردار مجازند آن را مصرف کنند، قرص استامینوفن معمولی و بدون کدئین است که تاثیر چندان زیادی بر بهبود میگرن ندارد.
سردردهای سه ماهه سوم
اگر خانم بارداری در سه ماهه سوم بارداری دچار سردرد شود، فشار خونشان بالاست و پروتئین زیادی توسط ادرارش دفع می گردد. این سردردها با مسکن های معمولی بهبود پیدا نمی کنند. در این صورت بایستی حتما به پزشک مراجعه کنند و در صورت ابتلاء به مسمومیت بارداری، تحت مراقبت قرار گیرند و بستری شوند.
دلیل سردردها در دوران بارداری چه چیزهایی می باشد؟
به صورت مختصر می توان به این موارد اشاره کرد: تغییرات هورمونی، کم خوابی یا حتی در برخی مواقع پرخوابی، اضطراب و استرس، پایین بودن قند خون، مصرف کافئین، کم آب شدن بدن، ضعیف شدن بدن، قرار گرفتن نامناسب سر و گردن در حین خواب، مطالعه یا فعالیتهای دیگر، مصرف برخی از مواد غذائی و داشتن حساسیت نسبت به آنها، یبوست، کم خونی، گرسنگی یا نامنظم بودن مواد غذائی، احتقان سینوس های خانم های باردار، آنفولانزا یا سرماخوردگی.
در شرایط زیر به پزشک مراجعه کنید:
- اگر سردرد شما با تب و همراه با گرفتگی گردن باشد.
- اگر در سه ماهه دوم یا سوم بارداری هستید و سردرد شدیدی گرفتید یا برای اولین بار دچار سردرد شدید، این سردردها ممکن است با تغییرات بینائی، درد شدید بالای معده، تهوع، تورم در دست ها و صورت، افزایش وزن ناگهانی همراه باشد یا بدون این موارد بالا باشد.
- اگر سردردتان بدتر شده و مشکلات مانند دوبینی یا اختلالات بینائی، اختلال تکلم، خواب آلودگی، بی حسی و تغییراتی در حواس و هوشیاری دارید.
- اگر به طور یکدفعه ای با سردرد انفجاری مواجه شدید. این نوع درد شما را از خواب بیدار می کند، درد تهاجمی دارد و برطرف نمی شود و برخلاف هر نوع سردردی است که تا به حال تجربه کرده اید.