همه ما به خوبی می دانیم که کیفیت هوا بر سلامت تاثیر مستقیمی می گذارد. اگر کیفیت هوا نامطلوب و ضعیف گزارش داده شود، اغلب اوقات شاهد عائم تنفسی مانند گلودرد، سرفه، عفونت سینه و همچنین زیاد شدن سکته قلبی و سکته مغزی در مناطق آلوده شهری هستیم. همچنین آلودگی هوا می تواند باعث ایجاد سردرد گردد. آلودگی هوا باعث می شود بیمارانی که مبتلا به سردردهای مسگرنی هستند نیز سردرد آنها عود کند و اغلب آلودگی هوا باعث تحریک میگرنشان می گردد.
آیا آلودگی هوا باعث ایجاد میگرن می شود ؟
مطالعات نشان داده است که آلودگی هوا می تواند باعث ابتلاء افراد به میگرن گردد. آلاینده های هوا مانند مونوکسیدکربن، سرب، دی اکسید نیتروژن، دی اکسید گوگرد و ذرات معلق با مدت، شدت و فراوانی میگرن و میزان مراجعه به پزشک ارتباط مستقیم و مثبتی دارند. به علاوه آلاینده هائی که با ترافیک ارتباط دارند مانند مونوکسید کربن و پیش سازهای ازن، به عنوان عامل ایجاد سردردهای میگرنی شناخته شده اند، به خصوص در منطقه آب و هوائی سرد.
پس آلاینده ها و شرایط آب و هوائی خاص می تواند حملات میگرن را زیاد کند و فرد در نهایت در بیمارستان بستری شود.
چه کسانی بیشتر در معرض خطر قرار دارند
در شرایط ناسالم هوا که سرب و مونوکسید کربن در هوا زیاد است، افراد خاصی سردرد و سرگیجه می گیرند که به این گروه از افراد بایستی توجه بیشتری شود. این افراد سالخوردگان هستند، همچنین افرادی که دچار مشکلات قلبی و تنفسی هستند نباید تا حد امکان بیرون از خانه بروند. کودکان و زنان باردار نیز جزو افراد خاص و پر خطر گروه ما محسوب می شوند و بایستی بیشتر مراقب خود باشند.
موارد سردرد ناشی از آلودگی هوا 20% افزایش داشته است.
براساس مطالعات و بررسی های انجام یافته سردردهای ناشی از الودگی های هوا افزایش داشته است و این افزایش 20 درصدی نگران کننده به نظر می رسد. عوامل بروز سردرد کار کردن در شرایط کاری پر استری و تنش زا، تغییرات نامناسب زیستی، گرسنگی و بعضی از عوامل غذائی و محیطی و کار در محیط آلوده و پر سروصدا از عوامل بروز سردرد می باشند. هرچند که بیشتر این سردردها گذرا و موقتی هستند و با داروهای مسکن معمولی بهبود می یابند. اما برخی از سردردها نیز شدید هستند و فرد را حتی از انجام کارهای روزانه باز می دارند.
در زمان آلودگی هوا چه چیزهائی مصرف کنیم ؟
مصرف کردن میوه و شیر تازه از مسمومیت بوی فلزات سنگینی مانند سرب که در هوا وجود دارد جلوگیری کرده و بهترین کار در روزهای آلوده مصرف این دو مورد می باشد. شیر کم چرب به خصوص ماست و پنیر پروبیوتیک به دلیل وجود فسفر، کلسیم، ویتامین دی و منیزیم سموم را خنثی می کنند، می توانند با فلزاتی مانند سرب در بدن ترکیب شوند و باعث دفع انها گردند. البته باید به خاطر داشته باشیم که لبنیات تاثیری بر تهوع، سرگیجه، سردرد و تنگی نفس ندارد و بهترین راه درمان دریافت اکسیژن می باشد. افراد سالمند، کودکان، خانم های باردار و کسانی که کمبود کلسیم دارند بیشتر از افراد دیگر در معرض خطر آلودگی با سرب هستند، باید شیر مصرف کنند و منابع غنی ویتامین c را مصرف کنند یا افزایش دهند تا از طریق افزایش ادرار بتوانند مواد آلاینده و سموم را از بدن خود خارج کنند.
بیماری های روانی که آلودگی هوا باعث ان می شود
از بیماری های روانی که آلودگی هوا بر روی افراد به جا می گذارد می توان به پرخاشگری، کاهش آستانه تحمل، خستگی، تحریک پذیری، سردردهای عصبی و میگرنی، سرگیجه، کاهش تمرکز، یس حوصلگی و ….. اشاره کرد. به علاوه حساسیت بیشتر از حد در روابط بین فردی، افزایش افسردگی و زود رنجی همگی مواردی هستند که یکی از علت های آن ها افزایش آلودگی هوا می باشد.
راهکارهائی برای رهائی از آلودگی هوا
سعی کنید در روزهائی که آلودگی هوا بیشتر است در صورت امکان درخانه بمانید و بیرون از خانه نروید.
حمام روزانه و عوض کردن لباس ها سبب پاک شدن آلودگی ها از لباس هایتان می شود و از بروز مشکلاتی مانند ریزش موی سر، آلرژی، پیری پوست و آسم پیشگیری می کند.
داشتن گیاه سانسوریا در اتاق خواب به شما کمک می کند تا هوای اتاقتان تصفیه شود زیرا این گیاه در شب منوکسید کربن را می گیرد و اکسیژن پس می دهد. گیاه سانسوریا می تواند مشکلاتی مانند سردرد، سوزش چشم، نارسائی ریه، آسم و مشکلات دستگاه تنفس را کاهش دهد.
یکی دیگر از راه های موثر برای بهتر شدن هوای داخل خانه بهبود بخشیدن تهویه خانه است. آلاینده های داخل خانه را کم کنید در و پنجره ها را باز کنید، اگر در آشپزخانه یا حمام فن های خروجی هوا دارید آن ها را روشن کنید تا هوای خانه تان تهویه شود.
یکی از موثرترین راه ها برای کاهش آلودگی هوا نصب دستگاه تصویه هوا است.
از بخور اکالیپتوس اسفاده کنید. اکالیپتوس ماده موثری است در درمان درد سینوس، تسکین سرفه، کم کردن علائم سرماخوردگی، احتقان و تب.
به مقدار کافی آب بنوشید. کم آبی بدن در زمان آلودگی هوا باعث شدیدتر شدن سردرد های شما می شود. نوشیدن آب کافی علاوه براینکه با دفع سموم به سلامت بدن شما کمک می کند، باعث کاش سردرد می شود.